Monday 23 May 2016

Recipe: Ketam Masak Lemak Cili Api

Assalamualaikum.

Resepi asal dari Che Nom (terima kasih kak! sedap sangat~)

(Hidangan untuk 2 orang makan)

Bahan-bahan:
  • 2 ekor ketam segar dibelah dua
  • 1 batang serai, dititik
  • 1 helai daun kunyit, dicarik
  • 2 cawan santan pekat (bersamaan 500ml)
  • 1 keping asam keping
Bahan untuk dikisar halus:
  • 10-15 biji cili api kampung
  • 2 biji cili merah
  • Setengah biji bawang besar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
Penyediaan:

1. Bersihkan ketam daripada pasir atau lumpur, belah dua, ketuk kulit ketam (especially part yang keras sangat kat sepit) dengan lesung sampai pecah sedikit untuk senang nak makan nanti.
2. Masukkan ketam dan bahan kisar dalam periuk, masak sekejap dalam 5 minit, perlahankan api dan masukkan pati santan.
3. Api masih perlahan, kacau sentiasa supaya tidak berketul. (kalau masak lemak memang kena rajin kacau) Masukkan asam keping, serai dan daun kunyit.
4. Masukkan garam dan masak sehingga mendidih.

Ketam dan bahan kisar

Best tau makan lauk ketam masak lemak cili api ni.. hidang sekali dengan ulam, sambal belacan, ikan terubuk masin sarawak. Tapi yang peliknya, kuah masak lemak saya ni jadi manis.. takde pun letak gula. Rasa manisnya tu macam kita letak labu. Mungkin rasa manis ketam?

Sambal belacan + ulam raja
Ikan terubuk masin sarawak goreng garing + bawang besar + cili api

Terima kasih hubby sebab tolong bersihkan ketam.. masa nak masak ni, nasib baik dia inspect ketam tu dulu. Pasir tak hilang lagi, ketam tak belah dua, dengan getah gelung yang ikat kaki ketam pun tak buang habis.. dah kena bebel :p 

Selain ketam, hubby memang suka makan ikan masin dan sambal belacan. Ulam tu je saya makan sorang-sorang. Happy betul bila tengok hubby makan bertambah. Berselera. Ada satu feeling yang rasa best sangat, lepas ni nak masak sedap-sedap lagi! J


No comments:

Post a Comment