Assalamualaikum!
Greetings.
I love mashed potatoes – homemade. Dah try buat
dan menjadi! Best lagi buat sendiri sebab murah dan dapat banyak. Ada lebih
boleh simpan dalam fridge. Let me share the recipe~ (kalau lupa boleh rujuk dekat blog sendiri.)
Ingredients:
- 10 biji kentang – potong dadu, rebus 30 minit (air penuh, sampai kentang lembut)
- 250g butter Farmcow – I use half of it
- Susu Dutch Lady low fat 300ml *if nak lebih susu dengan butter pun boleh, up to you*
- Lada hitam kasar
- Garam 2 sudu kecil
For gravy: (for those who have better recipe for
gravy, do share because mine is so simple)
- Kiub ayam knorr - 2 kiub
- Air panas 400ml
- Tepung jagung 3 sudu, bancuh dengan sedikit air. Nak pekat lagi, lebihkan tepung jagung
- Bawang putih 2 ulas
- Bawang besar sebiji
- 3 sudu butter
*Bawang putih dan bawang besar chop nipis*
How to:
- Rebus kentang 30 minit, toskan airnya dan letak sekejap atas dapur untuk keringkan lagi air yang ada dalam periuk kentang.
- Hancurkan kentang yang dah direbus tu, guna botol sos cili yang dah diwrap dengan plastic. Botol sos tu basuh bersih-bersih, wrap dengan plastic bersih, then yeahh mash the potatoes hingga lumat.
- Masukkan butter ketika kentang still panas, butter will melt easily and lagi senang nak mash.
- Masukkan susu. Kuantiti butter dan susu ikut tukang masak nak kurang ke atau nak lebih creamy – put extra.
- Masukkan garam dan lada hitam kasar, mash sampai sebati. Siap.
Gravy:
- Cairkan butter, tumis bawang putih dan bawang besar hingga garing. Masukkan kiub ayam knorr, air panas dan tepung jagung yang dah dibancuh dengan air.
- Blend kesemua sos sehingga hancur bawang yang telah digoreng
- Masak sos yang telah diblend hingga pekat
The mashed potatoes can now be served with the
gravy! Try la, simple dan murah.
Happy mashing!
No comments:
Post a Comment