Tuesday, 1 September 2015

Recipe: Simple Mashed Potatoes/Kentang Putar

Assalamualaikum!

Greetings.

I love mashed potatoes – homemade. Dah try buat dan menjadi! Best lagi buat sendiri sebab murah dan dapat banyak. Ada lebih boleh simpan dalam fridge. Let me share the recipe~ (kalau lupa boleh rujuk dekat blog sendiri.)

Ingredients:
  • 10 biji kentang – potong dadu, rebus 30 minit (air penuh, sampai kentang lembut)
  •  250g butter Farmcow – I use half of it
  • Susu Dutch Lady low fat 300ml *if nak lebih susu dengan butter pun boleh, up to you*
  • Lada hitam kasar
  • Garam 2 sudu kecil
For gravy: (for those who have better recipe for gravy, do share because mine is so simple)
  • Kiub ayam knorr - 2 kiub
  • Air panas 400ml
  • Tepung jagung 3 sudu, bancuh dengan sedikit air. Nak pekat lagi, lebihkan tepung jagung
  • Bawang putih 2 ulas
  • Bawang besar sebiji
  • 3 sudu butter

*Bawang putih dan bawang besar chop nipis*

How to:
  1. Rebus kentang 30 minit, toskan airnya dan letak sekejap atas dapur untuk keringkan lagi air yang ada dalam periuk kentang.
  2. Hancurkan kentang yang dah direbus tu, guna botol sos cili yang dah diwrap dengan plastic. Botol sos tu basuh bersih-bersih, wrap dengan plastic bersih, then yeahh mash the potatoes hingga lumat.
  3. Masukkan butter ketika kentang still panas, butter will melt easily and lagi senang nak mash.
  4. Masukkan susu. Kuantiti butter dan susu ikut tukang masak nak kurang ke atau nak lebih creamy – put extra.
  5. Masukkan garam dan lada hitam kasar, mash sampai sebati. Siap.

Gravy:
  1. Cairkan butter, tumis bawang putih dan bawang besar hingga garing. Masukkan kiub ayam knorr, air panas dan tepung jagung yang dah dibancuh dengan air.
  2. Blend kesemua sos sehingga hancur bawang yang telah digoreng
  3. Masak sos yang telah diblend hingga pekat


The mashed potatoes can now be served with the gravy! Try la, simple dan murah.



Happy mashing!

No comments:

Post a Comment